Потапяща звукова инсталация в MoMA представя студиото

Новото пространство на музея, посветено на живо изкуство, се отваря с Rainforest V на Дейвид Тюдор (вариант 1), направен с предмети от ежедневието и електроника.

Rainforest V на Дейвид Тюдор (вариант 1) в студиото в Музея за модерно изкуство.

Това е двусмислено име, отворено за тълкуване и възможност: Студиото.

Може би това е смисълът. Като част от Разширяването на Музея на модерното изкуство и кураторското рестартиране — проектирано от Diller Scofidio + Renfro в сътрудничество с Gensler и отворено за обществеността на 21 октомври — студиото ще служи като специално пространство за представления, прожекции, резиденции и др.

Елегантно модулна, стаята — безпроблемно интегрирана със съседните галерии на четвъртия етаж, но същевременно обособена с черни дървени подови настилки и тъмните стени на театър с черна кутия — може да бъде адаптирана за голямо разнообразие от приложения. В бъдеще ще бъде домакин на поръчка на хореографа Адам Линдер и художника Шахряр Нашат; Филмовата инсталация на Shuzo Azuchi Gulliver Cinematic Illumination; и резиденция при мултидисциплинарния сътрудник на Макартър Okwui Okpokwasili.

Засега Студиото е мястото, където посетителите могат да търсят или да се натъкнат на него Дейвид Тюдор Дъждовна гора V (вариант 1) (1973-2015), реализиран от Composers Inside Electronics Inc. Погледнато от входа на стаята, потапящата звукова инсталация изпълва пространството с ежедневни предмети - не се колебайте да пъхнете главата си в металната цев - окачена и оборудвана със звукови преобразуватели и комплект на фона на прозорци от пода до тавана с изглед към 53-та улица. Ако отидете до тези прозорци и погледнете назад към галериите, ще видите Rainforest, съпоставена с гледки на произведения на изкуството от четвъртия и петия етаж, сякаш музеят приканва разговор между всички тях.

Rainforest ще бъде придружен от изпълнения, планирани за 24 октомври до 15 декември. Но инсталацията ще бъде достъпна за посетители извън часовете на програмиране на живо, което е целта за почти всеки проект на Studio напред. Искаме да отворим това и да го направим по-публично достъпно, Стюарт Комер , главен куратор на медиите и представянето на MoMA, каза в скорошно интервю. Ето редактирани откъси от този разговор.

Образ

кредит...Джина Мун за The New York Times

Образ

кредит...Джина Мун за The New York Times

Защо Тюдор за първата изложба на Studio?

Тюдор беше централен член на кръга в Black Mountain College . На етаж, където сте се запознали с връзки между хора като Мърс Кънингам, Джон Кейдж и Робърт Раушенберг, изглеждаше като критичен момент да представите отново фигура, която не е получила толкова внимание. Сигнализира за много междудисциплинен и колективен начин на работа.

Когато това е поръчано за Дъждовната гора на Кънингам, Уорхол за първи път показа своите балони Mylar. Усещате какъв преломен момент беше това. И друга страна е, че Тудор наистина беше визионер в използването на компютърни технологии и електроника. Той наистина очакваше използването на технологии в производството на изкуство.

Каква беше идеята да поставим тази стая сред галериите и да я направим гъвкава?

Това беше много вълнуващ разговор между кураторската страна и архитектите. Те наистина чуха какви са нашите стремежи и амбиции и ни помогнаха да ги постигнем. Имаше пространства за представления в други музеи - Тейт , Уитни — но те все още са леко отделени от колекцията. Искаме да поставим колекцията в сърцето на програмирането.

Мисля, че много гъвкави пространства са склонни да бъдат прекалено сложни. Опитахме се да запазим това ясно. Една от основните цели, разбира се, беше добрата акустика. Атриумът е добро пространство за изпълнение, но акустиката е предизвикателна. Тук можем да запечатаме или да запазим отворено пространството, така че да може бързо да бъде изместено от обществено към много по-лично. Дори стъклената стена е проектирана така, че да не можете да чуете сирена на 53-та улица. Стените също могат да се модулират, за да променят акустиката. И всичко това е направено по начин, който може да побере и технологията, докато се развива; опитахме се да избегнем всичко, което е твърде фиксирано.

Изглежда, че като куратор изведнъж имате много повече възможности и много повече да правите.

определено съм по-зает. [Смее се] Но за щастие.


Rainforest V (вариант 1)

До 5 януари в Музея на модерното изкуство, на 11 West 53rd Street, Манхатън; moma.org .